WELKE KOSTEN BRENGEN AANDELEN BROKERS IN REKENING?

Wil je graag beleggen in aandelen? In dat geval spreekt het voor zich dat je in eerste instantie op zoek zal moeten gaan naar een geschikte aandelen broker om gebruik van te maken. Er zijn op de markt tegenwoordig heel wat verschillende aandelen brokers terug te vinden. Bij het uitvoeren van een vergelijking tussen aandelen brokers is het voornamelijk belangrijk om rekening te houden met de verschillende kosten die mogelijks in rekening gebracht kunnen worden. Wil jij ook graag ontdekken met welke kosten je kan worden geconfronteerd? Lees dan snel verder en ontdek er alles over hier op deze pagina!

HET BEWAARLOON BIJ AANDELEN BROKERS

De eerste kost waar je als belegger bij aandelen brokers mee kan worden geconfronteerd heeft betrekking tot het zogenaamde bewaarloon dat in rekening kan worden gebracht. Vroeger was het zo dat aandelen op materiële wijze (en dus op papier) werden verstrekt. Dit zorgde ervoor dat je de aandelen gewoon bij je thuis in de kluis kon bewaren. Tegenwoordig is dat niet langer het geval. De aandelen worden als het ware bijgeschreven op een zogenaamde

effectenrekening welke bij de broker staat waar je een beroep op doet. Omdat de broker in kwestie op deze manier verantwoordelijk is voor het bijhouden van je aandelen wordt er een bepaald bewaarloon in rekening gebracht. Dit bewaarloon is niet vastgesteld en kan dus in de praktijk aanzienlijke verschillen vertonen. Tijdens het vergelijken van de verschillende aandelen brokers op de markt wordt dit verschil uiteraard wel meteen duidelijk. 

DE EVENTUELE COMMISSIE VAN AANDELEN BROKERS

Het is mogelijk dat brokers er in de praktijk voor kiezen om een bepaalde commissie in rekening te brengen. In dat geval betekent dat, dat je bij elke aankoop en wellicht ook bij elke verkoop rekening zal moeten houden met een bepaalde commissie die moet worden betaald. Niet alle aandelen brokers brengen een dergelijke commissie in rekening. Bovendien is het ook mogelijk dat de hoogte van deze commissie aanzienlijk kan verschillen. Het spreekt voor zich dat je hier dan ook in de praktijk zeker rekening mee zal willen houden. 

WAT MET DE TRANSACTIEKOSTEN?

In lijn met bovenstaande liggen ook de transactiekosten die mogelijks in rekening kunnen worden gebracht door brokers. Ook voor deze kosten geldt dat ze zowel aangerekend kunnen worden op een aankoop- als op een verkooporder. Net zoals een mogelijke commissie geldt ook voor transactiekosten dat deze sterk afhankelijk kunnen zijn van de broker in kwestie. Het spreekt voor zich dat het altijd van belang is om deze kosten zoveel mogelijk te drukken. Ze kunnen immers behoorlijk aan het rendement van je belegging gaan knagen. 

WAT BIJ EEN MOGELIJKE VERHUIS NAAR EEN ANDERE BROKER?

Tot slot dien je er nog rekening mee te houden dat aandelen brokers eveneens bepaalde transferkosten in rekening kunnen brengen. Het gaat hierbij om kosten die moeten worden betaald op het ogenblik dat er een verhuis plaatsvindt naar een andere broker. Let op, van deze kosten is bekend dat ze worden aangerekend per zogenaamde effectenlijn. Een effectenlijn is in principe een verzameling met effecten die over dezelfde eigenschappen beschikken. Beschik je als belegger dus over een gediversifieerde beleggingsportefeuille (zoals dus eigenlijk wel zou moeten), dan kan dat betekenen dat je deze kosten ettelijke keren dient te betalen. Gelukkig zijn er menig aantal aandelen brokers op de markt terug te vinden die ervoor kiezen om deels tussen te komen in deze kosten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.